MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Pieszycach. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Pieszycach
Najlepsze lody w Pieszycach badmanproduction
Przeczytaj, gdzie znajdują się lodziarnie w Pieszycach. Okres letni niewątpliwie nie może obejść się bez lodów. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Pieszycach.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Pieszycach?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Dodaj firmę
Logo firmy Kawiarnia ,,WŁODEK"
Uciechów, Piastowska 29
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Pieszycach

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Pieszycach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Pieszycach?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały lody?

Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Lodami delektowali się również wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Był to posiłek wykwintny, unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór.

W Renesansie odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pieszyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto